Unia Europejska
#szamotulski #tradycja #powiat #nowoczesność
  • Godziny pracy: Poniedziałek - Piątek 7:30 - 15:30
  • ul. Wojska Polskiego 4,
    64-500 Szamotuły
  • tel.: + 48 61 292 87 00
Strona główna/Dla Mieszkańca/Aktualności/Konkurs "Wielkopolskie Jadłodzielnie"

Konkurs "Wielkopolskie Jadłodzielnie"

4 Października 2021

Zarząd Województwa Wielkopolskiego ogłosił nabór wniosków o dofinansowanie w konkursie „Wielkopolskie Jadłodzielnie” w ramach „Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025”

Celem konkursu „Wielkopolskie Jadłodzielnie” jest wsparcie inicjatyw mieszkańców województwa wielkopolskiego na rzecz ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce.

Jadłodzielnie to punkty, w których ludzie dzielą się żywnością zdatną do spożycia, czyli Ci którzy zakupili lub ugotowali za dużo, zostawiają żywność dla wszystkich innych, którzy mają na nią ochotę. W takiej jadłodzielni powinna być wstawiona witryna chłodnicza dla produktów wymagających ciągu chłodniczego i regał na warzywa, owoce czy opakowane produkty sypkie, jak kasza, makaron czy mąka. Zasady korzystania z jadłodzielni są proste, zdroworozsądkowe i wyraźnie opisane na plakatach. Informują one, jakie produkty można przynieść, a jakich nie wolno tam wkładać.

Konkurs „Wielkopolskie Jadłodzielnie” skierowany jest do jednostek samorządu terytorialnego z województwa wielkopolskiego, które na utworzenie jadłodzielni mogą uzyskać pomoc finansową w wysokośći do 80% kosztów kwalifikowanych. Pula środków do rozdysponowania to 170 tys. złotych.

Więcej o akcji i regulamin konkursu znajduje się na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu 

Wielkopolska jadłodzielnia - to miejsce, w którym możesz podzielić się jedzeniem. Możesz przynieść tu żywność, której nie dasz rady zagospodarować. Tu także częstujesz się jedzeniem bezpłatnie.

Przynosząc i zabierając produkty spożywcze sprzyjasz niemarnowaniu żywności.

Produkty, które możesz przynieść do jadłodzielni:

  • Produkty, które sam mógłbyś zjeść.
  • Produkty, których kupiłeś za dużo i są w opakowaniach, jak marchew, cebula, ziemniaki, jabłka pietruszka itp.
  • Produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia „należy spożyć do”.
  • Produkty zapakowane lub w pojemnikach z etykietą.
  • Własne wyroby, np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy (składem) i datą przygotowania.
  • Nabiał jak: sery, jogurty, twarogi.

Produkty, których nie należy przynosić do jadłodzielni:

  • Żadnego rodzaju surowego mięsa.
  • Produktów z niepasteryzowanego mleka.
  • Potraw zawierających surowe jaja, w tym budynie, kremy, domowe majonezy itp.
  • Produktów napoczętych np. otwartych puszek.
  • Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut.
  • Produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia „należy spożyć do” (nie myl z „najlepiej spożyć przed”).
  • Produktów, które mają oznaki popsucia, nietypowy zapach lub kolor, są nadgniłe, mają wydęte wieczka.
  • Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
  • Wyrobów alkoholowych.

„Najlepiej spożyć przed” a „należy spożyć do" - te dwa określenia trzeba rozróżniać.

Data minimalnej trwałości oznaczona jest określeniem „najlepiej spożyć przed". Po upływie wskazanego terminu żywność jest nadal bezpieczna dla konsumenta, pod warunkiem, te przestrzega się wskazówek dotyczących przechowywania, a opakowanie nie jest naruszone.

Termin przydatności do spożycia, poprzedzony określeniem „należy spożyć do", wskazuje do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia. Jeżeli masz wątpliwości, czy produkt nadaje się do spożycia, nie zostawiaj go w jadłodzielni.

Produkty, które przechowuje się w lodówce, włóż do witryny chłodniczej.

 

Pamiętaj! Korzystasz z produktów na własną odpowiedzialność. Oceń produkty za pomocą wzroku, węchu i informacji na opakowaniu.

 

 

do góry
top_baner